Naar aanleiding van het AO in de Tweede Kamer over zzp, stuurde voorzitter Josien van Breda een mail naar de deelnemers van het Platform Zzp-dienstverleners (red.: het voormalige Platform zzp-dienstverleners is geworden: I-ZO Nederland). Lees hier de tekst.
Beste deelnemers,
Afgelopen woensdag 17 juni was er een AO in de Tweede Kamer over zzp. Hierbij de belangrijkste uitkomsten op een rij:
1. De modelovereenkomsten blijven gewoon van kracht.
2. De pilot met sectorbenadering voor handhaving in o.a. zorg en bouw begint voorlopig nog niet. Door corona kunnen de belastinginspecteurs geen bezoeken afleggen bij organisaties. Na de zomer komt er een brief van Staatssecretaris Vijlbrief met meer informatie en een tijdspad.
3. De webmodule komt er wel, maar dan in de vorm van een pilot. Na de pilot zou er een fundamenteel debat in de Kamer moeten plaatsvinden over de definitie van zzp’ers.
4. Het wetsvoorstel over de minimumtarieven voor zzp’ers wordt ingetrokken. De administratieve lasten bleek te groot te worden, waardoor de wet niet uitvoerbaar blijkt.
5. Het wetsvoorstel over de zelfstandigenverklaring wordt ook ingetrokken.
Wat is het standpunt van het Platform?
1. De Staatssecretaris gaf een volmondig ja als antwoord op een vraag, zonder beperkingen in tijd of anderszins. Daar zijn we echt heel blij mee!
2. Wat betreft de sectorbenadering in de zorg en bouw, is het fijn dat dit nog even gaat duren. Deze tijd is geen ideaal moment om nieuw beleid te introduceren, integendeel.
3. De vragen en wegingsfactoren van de webmodule zijn gepubliceerd. Gek genoeg wordt een maaltijdbezorger die via een platform werkt, gemakkelijker als zzp’ers beoordeeld dan een IT-er of een interim-manager. Dat komt doordat een maaltijdbezorger vrij vervangbaar is een professional meestal niet. Wij vrezen dat door de aanpak, eerst een pilot dan een debat, de webmodule langzaamaan toch gelegitimeerd wordt, waarmee wij de angst hebben dat we straks opgescheept zitten met een instrument dat niet doet wat het moet doen: echte schijnzelfstandigheid aanpakken.
4. Het is aan de éne kant een opluchting dat de wet over de minimumtarieven is ingetrokken, vanwege de giga-administratie die hierbij komt kijken. Aan de andere kant is het een teleurstelling, omdat hiermee een oplossing voor de problemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt is weggevallen.
5. Dit vinden we jammer. Het had een hoop rust en ruimte kunnen geven voor zzp’ers met een uurtarief van meer dan €75,-.
Meer weten?
De brief van Koolmees d.d. 16 juni 2020 met in de bijlagen de vragenlijst en wegingsfactoren van de webmodule vind je hier.
Een verslag van het debat door ZiPconomy laat zien hoe de verschillende partijen tegen zzp’ers en de webmodule aankijken.
Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op.
Tot zover deze update!
Hartelijke groeten,
Josien van Breda
PS Heel binnenkort krijgen we een nieuwe naam: Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers Nederland, ofwel I-ZO Nederland. Nu weet je het als eerste ? Hou je mailbox goed in de gaten!